Starten met ondernemen is iets dat menig Nederlander als droom heeft. Hoewel het ondernemersleven zeker de nodige voordelen kent, moet je weten dat er ook een aantal zaken is dat minder aantrekkelijk is. Bij het ondernemerschap komt bijvoorbeeld verantwoordelijkheid én aansprakelijkheid kijken.
Zo zijn er diverse zaken waar je als ondernemer aansprakelijk voor kunt worden gesteld. Maar: met de juiste voorbereiding en kennis hoeft dit natuurlijk helemaal geen probleem te zijn. Waar kun je als ondernemer precies voor aansprakelijk worden gesteld en nog belangrijker: hoe kun je jezelf hiertegen beschermen? We zochten het voor je uit in dit artikel.
Zakelijke aansprakelijkheid: wat is dat precies?
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op de werkvloer. Daarom is het een prettig idee dat je als ondernemer goed verzekerd bent, bijvoorbeeld met een aansprakelijkheidsverzekering. Als ondernemer ben je namelijk zakelijk aansprakelijk wanneer je vanuit je bedrijf schade veroorzaakt aan derden, zoals klanten of leveranciers. Hierbij wordt zakelijke aansprakelijkheid in verschillende vormen aangeduid.
Bedrijfsaansprakelijkheid: aansprakelijk tijdens bedrijfsactiviteiten
Zo bestaat er bedrijfsaansprakelijkheid. Hierbij wordt alle schade gedekt die tijdens bedrijfsactiviteiten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een klant die uitglijdt in je winkel of aan een zakelijk partner die over een drempel valt in je kantoor. Bij deze vorm van aansprakelijkheid gaat het met name om schade die jij of je medewerkers, je producten of diensten veroorzaken bij andere personen of bedrijven. Brengt een werknemer onder werktijd schade toe aan eigendommen van een klant? Dan is er sprake van bedrijfsaansprakelijkheid.
Beroepsaansprakelijkheid: schade herleidbaar naar je beroep
Daarnaast kun je te maken krijgen met beroepsaansprakelijkheid. Bij deze vorm heeft de schade altijd direct te maken met je beroep. Je werkt bijvoorbeeld als advocaat of als accountant en je geeft een verkeerd advies aan een klant, waarna er schade ontstaat. Of je maakt als architect fouten in een bouwtekening waardoor de bouw stil komt te liggen. In dat geval kun je gebruikmaken van je beroepsaansprakelijkheid. Dit wordt meestal gebruikt bij beroepen die adviesdiensten leveren.
Productaansprakelijkheid voor producenten: schade door producten
Ben je werkzaam als producent, dan is het raadzaam om een verzekering af te sluiten die betrekking heeft op productaansprakelijkheid. Je bent in dit geval als ondernemer namelijk verantwoordelijk voor eventuele schade die ontstaat door defecte of gevaarlijke producten, zoals een elektronisch apparaat dat kortsluiting veroorzaakt of speelgoed dat niet veilig is voor kinderen. Het is van groot belang dat producten 100% veilig zijn en hoewel de EU wettelijke producteisen heeft, kan het helaas altijd gebeuren dat er een defect ontstaat. In dat geval ben je zelf aansprakelijk.
Bestuurdersaansprakelijkheid en persoonlijke aansprakelijkheid
Wat ook goed is om te weten, is dat je als bestuurder van een bv of nv aansprakelijk kunt worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer je nalatig of onrechtmatig handelt of wanneer je je belastingen niet afdraagt. In de meeste gevallen ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor wat er zoal in de organisatie gebeurt, maar is het wel goed om op de juiste manier verzekerd te zijn, in dit geval met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Het is raadzaam om je hierin te verdiepen als bestuurder van een organisatie, zodat je zeker weet dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent.
Contractuele aansprakelijkheid met klanten of zakelijke partners
Uiteraard ben je als ondernemer ook op een andere manier aansprakelijk wanneer je bijvoorbeeld contracten hebt getekend met klanten of zakelijke partners. Kom je bepaalde afspraken die zwart op wit staan in een contract niet na? Dat kan de andere partij je aansprakelijk stellen voor eventuele schade of problemen die daardoor ontstaan. De andere partij kan dit doen op het moment dat bepaalde producten of diensten niet volgens de afgesproken voorwaarden zijn geleverd of wanneer betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen.
Aansprakelijk voor de veiligheid van je personeel op de werkplek
Hoewel je als ondernemer dus al op verschillende manieren te maken krijgt met aansprakelijkheid, hebben de bovenstaande vormen vooral te maken met aansprakelijkheid richting klanten, leveranciers, zakelijke partners en meer. Wat dacht je van de aansprakelijkheid richting je personeel? Werkgevers in Nederland zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het creëren van een veilige en prettige werkomgeving. Sterker nog: volgens de Arbowet moet de ondernemer in dit geval aan een aantal verplichtingen voldoen die betrekking hebben op een veilige werkvloer. Doe je dit niet, dan kan het personeel je aansprakelijk stellen omdat je op dit vlak in gebreke bent.
Ondernemers moeten zich houden aan milieu- en wettelijke aansprakelijkheid
Een andere vorm van aansprakelijkheid waar je misschien nog niet aan gedacht had, is het feit dat je je als ondernemer moet houden aan de milieuregels en andere wettelijke verplichtingen van het land waar je werkt; in dit geval vaak Nederland. Zo is het verboden om als productiebedrijf of ondernemer in de bouwbranche het milieu te vervuilen. Ook moet je rekening houden met het geluidsniveau of de mate waarin je energie verbruikt binnen je bedrijf. Denk ook aan andere wettelijke verplichtingen, bijvoorbeeld de verplichting om je aan de AVG te houden. Het schenden van deze privacywetgeving kan zorgen voor boetes en juridische aansprakelijkheid.
Hoe kun je je als ondernemer beschermen tegen aansprakelijkheid?
Hoewel het niet mogelijk is om je volledig te beschermen tegen aansprakelijkheid, is het wel goed om te weten dat er een aantal maatregelen is dat je kunt nemen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Als eerst is het in ieder geval een enorme aanrader om je goed te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen die in het geval van aansprakelijkheid van pas kunnen komen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Kijk welke verzekeringen het beste matchen bij jouw bedrijf, zodat je in ieder geval goed gedekt bent op het moment dat er iets gebeurt.
Omdat je je niet voor alle vormen van aansprakelijkheid kunt verzekeren, moet je ook nog andere stappen ondernemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je duidelijke contracten opstelt met personeel, zakelijke partners, klanten, leveranciers en ga zo maar door. Met een goed juridisch kloppend opgesteld document kun je in ieder geval bepaalde misverstanden voorkomen, bijvoorbeeld over de levertijd van een product of over een betaalregeling onderling. Houd je verder aan alle relevante wetten die voor je bedrijf gelden en zorg voor een duidelijke en kloppende administratie. Hiermee en met de andere tips in dit artikel kun je de impact van aansprakelijkheid in ieder geval zoveel mogelijk minimaliseren en met een gerust hart aan de slag gaan.