In de veranderende economie neemt de vraag naar interim finance-professionals steeds meer toe, waardoor ook de vraag naar flexibiliteit in de branche steeds groter wordt. Zo kunnen interim finance-professionals bijvoorbeeld worden ingezet om een specialistische taak uit te kunnen voeren voor een bepaalde tijd, of op momenten wanneer het nodig is. Ook spelen interim finance-professionals een rol bij het beheersen van WKA-risico’s. Wat een WKA is en hoe finance-professionals hierbij kunnen helpen, zetten we hieronder voor je op een rij.
Trends in de arbeidsmarkt en tijdelijke inzet van specialisten
Bedrijven zetten steeds vaker tijdelijke specialisten in om flexibiliteit binnen de organisatie te behouden. Zo moet er natuurlijk worden ingespeeld op de digitalisering in de branche, maar ook de strengere wetgeving die erbij komt kijken en de economische onzekerheid: de economie is snel aan het veranderen. Hierdoor stijgt steeds meer de vraag naar interim finance-professionals. Interim finance-professionals kunnen bijvoorbeeld helpen met complexe taken, kunnen gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp en kunnen je helpen met de wet- en regelgeving, zoals de WKA.
Wat doet een interim finance-specialist?
Een interimmer is iemand die tijdelijk bij een bedrijf gaat werken om bepaalde taken uit te voeren, of om tijdelijk een functie in te vullen. Een interim finance-professional kan bijvoorbeeld tijdelijk worden ingezet om financiële processen te verbeteren of risico’s te beheersen. Denk aan een interim controller of financieel projectmanager.
Er zijn verschillende redenen op te noemen waarom je kunt kiezen voor een interim finance-specialist. Een interimmer kan bijvoorbeeld een tijdelijke vervanging zijn bij ziekte of verlof. Ook kan een interimmer extra ondersteuning bieden als een organisatie een verandering ondergaat, maar kan een interimmer ook nieuwe wet- en regelgeving implementeren zoals WKA.
WKA: risico’s bij het inhuren van externe partijen
Als er werk wordt uitbesteed, bijvoorbeeld in de bouwsector aan een externe partij, kan het zijn dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Denk aan onbetaalde belastingen, premies of boetes. WKA staat voor Wet Ketenaansprakelijkheid en zorgt ervoor dat bedrijven verplicht hun verantwoordelijkheid nemen voor loonheffingen en sociale premies van onderaannemers. WKA is dus heel relevant voor bedrijven die werk uitbesteden of inhuren, om zo veel mogelijk deze risico’s te beperken.
De koppeling tussen interim finance en WKA-beheersing
Een interim finance-professional kan ervoor zorgen dat er wordt bijgedragen aan compliance en risicobeheersing. Een interim-controller kan bijvoorbeeld processen en contractmanagement optimaliseren om WKA-risico’s te beperken. Een interimmer kan bijvoorbeeld facturen en de loonadministratie controleren op juistheid. Bovendien kan deze ook een risicoanalyse uitvoeren bij de externe partijen op zorgvuldigheid en betrouwbaarheid, maar ook kan er door een interimmer een audit worden uitgevoerd waarbij een check wordt gedaan en dat er wel wordt gehouden aan de WKA-regels.
Tips voor organisaties: slim inhuren met oog voor risico’s
Als organisatie kan het dus soms handig zijn om extra hulp te hebben als het aankomt op dit soort complexe vraagstukken, zoals het inhuren van een externe finance-professional die je kan helpen bij de naleving van de WKA. Het is wel belangrijk dat je een interimmer slim inhuurt. Neem daarom deze best practices eens door.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wel samenwerkt met partijen die WKA-compliance geborgd hebben. Het is belangrijk dat zij dit kunnen aantonen. Het gebruik van gespecialiseerde software om compliance en risicobeheersing te monitoren kan bovendien ook prettig zijn. Ook is het belangrijk dat er duidelijke afspraken met elkaar worden gemaakt, en dat je ook duidelijke contracten opstelt waarin verantwoordelijkheden voor WKA-risico’s vaststaan.
Grip op finance én risico’s
Het inzetten van interim finance-professionals kan verschillende voordelen bieden. Zo hebben zij oog voor zowel de financiële prestaties als de juridische zekerheid binnen het bedrijf en kunnen ze helpen bij complexe wetgeving zoals WKA. Zo houd je niet alleen grip op de financiën, maar ook op de risico’s.