Wat zijn de meestvoorkomende scams van 2025 en hoe jij kan zorgen dat je geen slachtoffer wordt van internetfraude.
Vandaag de dag is internetfraude geavanceerder dan ooit. En we hebben helaas slecht nieuws voor je: het zal er niet snel beter op worden. Vooral de opkomst van nieuwe technologieën en technieken maakt het steeds lastiger om te achterhalen of je opgelicht wordt. Banken en overheden doen alles wat ze kunnen, maar kunnen niet alle fraude in de kiem smoren.
En het helpt ook niet dat Nederlanders het gevaar van cybercrime flink onderschatten. Veel mensen denken – vaak onterecht – dat ze zelf prima in staat zijn om deze gevaren te herkennen. Maar de realiteit is helaas anders.
Daarom is het een goed idee om op de hoogte te zijn van de meest gehaaide internetscams van het moment. In dit artikel gaan we dieper in op de meestvoorkomende manieren waarop mensen online opgelicht worden. Zodat wanneer het jou gebeurt, je dit herkent en geen slachtoffer wordt van internetfraude.
1. Bankhelpdeskfraude
De fraude die anno 2025 het meeste voorkomt, is bankhelpdeskfraude. Deze scam houdt in dat een crimineel een slachtoffer opbelt en zich voordoet als een bankmedewerker. Het doel is om de bankgegevens van het slachtoffer te verkrijgen. Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt, kan dit ervoor zorgen dat je in één dag al je spaargeld kwijt bent. Daarom is deze fraude ook zo geliefd bij oplichters: het kan ze onwijs veel geld opleveren.
De scam kwam zo vaak voor dat ING een nieuwe functie heeft uitgebracht waarmee je in de ING-app kan checken of je daadwerkelijk een bankmedewerker aan de telefoon hebt. Als je niet bij de ING zit, dan raden we je aan om nooit persoonlijke gegevens over de telefoon te geven. Banken bellen zelden tot nooit op om je om je gegevens te vragen.
2. WhatsApp-fraude
Een andere scam die vaak voorkomt, is WhatsApp-fraude. Hierbij doen oplichters zich vaak voor als een familielid of bekende, en vragen om geld via valse banksites. Ze vragen vaak om een klein bedrag, bijvoorbeeld € 10. Maar als je dit bedrag overmaakt, hebben ze je bankgegevens in handen en kunnen ze je rekening plunderen.
Oplichters presenteren zich niet altijd als vriend of familielid: deze scam wordt ook vaak uitgevoerd via Marktplaats. De verkoper vraagt dan of je buiten het platform om kan betalen, en stuurt je een betaalverzoek dat je via een valse betaalwebsite moet voldoen.
Je kunt deze scam vermijden door je verstand erbij te houden en alles goed te dubbelchecken. Betaal nooit buiten een platform om en klik niet op betaallinks van mensen die je niet kent. Als iemand zich voordoet als een bekende, ga dan eerst na of het wel echt de persoon is die jij kent. Dit kun je doen door bekende nummer van die persoon te bellen of te appen.
3. Aanvallen via een openbaar wifinetwerk
Heel handig natuurlijk, zo’n gratis openbaar wifinetwerk. Maar dit gemak brengt ook gevaren met zich mee. Omdat er zoveel mensen gebruik maken van zulke netwerken, zijn ze ook interessant voor cybercriminelen. Als je via een openbaar netwerk een belangrijke mail stuurt of een creditcardbetaling doet, dan kan de hacker deze gegevens stelen.
Gelukkig is deze scam een stuk makkelijker te voorkomen dan de andere twee die we hier beschreven hebben. Als je op een openbaar wifinetwerk zit, is het cruciaal dat je een actieve VPN-verbinding hebt. Een VPN versleutelt je gegevens en verbergt je IP-adres, zodat hackers je gegevens moeilijk kunnen onderscheppen.
Wapen je tegen internetfraude
De drie scams die we hierboven beschreven hebben, komen het meeste voor in Nederland. Maar met de opkomst van AI lijken criminelen er veel meer mogelijkheden bij te krijgen. Klik daarom nooit zomaar op een betaallink en beveilig je gegevens altijd met behulp van een VPN. Als je dit doet, ben je al een eind op weg om zelf geen slachtoffer te worden van internetfraude.