De druk op digitale versnelling groeit. Steeds meer bedrijven zitten in een digitalisering en het is belangrijk om hierop in te spelen. Bedrijven zoeken naar manieren om sneller en slimmer processen te digitaliseren. Gelukkig bieden low-code platforms daarbij een uitkomst. Hiermee kun je sneller bouwen én sneller schakelen. Hieronder vertellen we je meer over deze technologische oplossingen en hoe ze een uitkomst kunnen bieden voor verschillende bedrijven.
Wat is een low-code application platform?
Om te beginnen is het goed om te kijken wat een low code application platform precies is, voordat je gaat kijken of dit passend is voor je bedrijf. Het helpt je visueel applicaties te ontwikkelen, zonder dat je er veel code bij hoeft te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je graag processen wil automatiseren binnen je bedrijf, zonder dat je je eerst moet verdiepen in programmeren. Processen, formulieren en workflows kunnen worden geautomatiseerd en worden verbeterd. Een low-code application platform is ideaal te gebruiken voor organisaties die wendbaar willen zijn, zonder daarvoor hun hele IT-infrastructuur te hoeven aanpassen of te vernieuwen. Dat scheelt namelijk een boel werk, waardoor het voor iedereen toegankelijk wordt.
SmartIQ als case: van complexe documenten naar slimme interactie
Je kunt bijvoorbeeld SmartIQ gebruiken als slimme oplossing. SmartIQ is gericht op documentgebaseerde processen en het zorgt ervoor dat formulieren nog slimmer kunnen worden gemaakt en ingezet. Denk aan interactief, datagedreven en compliant. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld klantonboarding, aanvraagformulieren en interne goedkeuringsflows. Daarnaast kan je met SmartIQ een verbinding maken met verschillende systemen, zoals ERP en CRM zonder maatwerkontwikkeling.
Voordelen voor de business
Er zijn verschillende voordelen op te noemen om als bedrijf een low-code platform te gebruiken. Zo zijn bedrijven minder afhankelijk van IT bij procesveranderingen. Deze technologie is immers zo gemaakt dat ze snel en eenvoudig te gebruiken zijn, zonder dat je hiervoor de programmeerskills moet hebben. Bovendien heb je een snellere time-to-market van nieuwe workflows en klantformulieren. Daarbij komt ook een verhoogde compliance kijken en datakwaliteit. Dit kan betekenen dat je juist lagere kosten hebt op het gebied van ontwikkeling en onderhoud. Er zitten dus verschillende voordelen verbonden voor een organisatie om gebruik te maken van deze technologie: van het besparen van tijd tot een verhoogde workflow.
Voor wie is dit relevant?
Het is goed om te kijken voor wie de low-code application van belang kan zijn. Dit gaat om organisaties die veel te maken krijgen met klantinteractie of regulatoire processen. Er zijn veel sectoren waar je aan kunt denken. Denk bijvoorbeeld aan banken, verzekeraars, zorginstellingen en gemeenten, maar ook aan bedrijven die intern efficiënter aan de slag willen gaan, die klantgericht willen zijn en die toe zijn aan digitalisatie binnen het bedrijf.
Implementatie en aandachtspunten
Wil je deze aanpak implementeren in jouw bedrijf? Zorg er dan voor dat je weet waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je het kunt integreren met de bestaande systemen waar je al mee werkt. Daarnaast is het belangrijk dat je zowel IT als business betrekt bij de inrichting en het gebruik van het systeem. Bovendien is het goed om te weten dat de heldere afspraken over beheer en security vraagt: houd hier dan rekening mee en speel hier goed op in.
Digitale vooruitgang hoeft geen code-marathon te zijn
Als laatste is het goed om te weten dat wanneer je digitale vooruitgang boekt, dat het geen code-marathon hoeft te zijn. Low-code technologieën en tools zoals SmartIQ bieden namelijk een strategisch voordeel voor bedrijven. Niet alleen voor je IT, maar voor je hele organisatie is het prettig. Het werkt voor jezelf sneller, flexibeler, effectiever, je kunt klantvriendelijker opereren en dat begint bij slimme keuzes in je techstack.