Laten we het eens hebben over de Universiteit Utrecht, want daar is men niet vies van een boel interviews. Jaarlijks worden er talloze gesprekken gevoerd met proefpersonen, docenten, studenten en andere betrokkenen. Al dat materiaal is goud waard voor onderzoek. Maar ja, dan komt dat transcriberen weer om de hoek kijken.
De centrale IT-dienstverlening van de universiteit kreeg veel verzoeken binnen van onderzoekers die vroegen: “Hee, waar kan ik nog even snel mijn interview transcriberen?” Uiteraard leverde dat een hoop losse trajecten en onduidelijke licenties op. Je kent het vast wel van je eigen werk: iedereen shopt zelf rond voor een oplossing, totdat iemand roept: “Is hier niet gewoon een handig centraal contract voor?”
Zo ontstond de vraag naar een universiteitsbrede oplossing die veilig, snel en vooral heel gebruiksvriendelijk is. Connectiviteit met SURFconext, scherpe prijsafspraken en duidelijk beleid rond databeveiliging stonden hoog op het eisenlijstje. Niemand zit te wachten op datalekken of onduidelijkheid over waar al die kostbare onderzoeksdata wordt opgeslagen. Het delen van de beste informatie en tips over ondernemen was hierbij essentieel om onderzoekers te helpen bij het maken van de juiste keuze.
Van chaos naar structuur: hoe hoort het proces te verlopen?
Voor de samenwerking met Amberscript zag het gratis transcriberen er op de Universiteit Utrecht voor velen ongeveer zo uit: je neemt een bulk interviews af, stuurt een mailtje rond naar een grote groep studenten en wacht tot er iemand tijd heeft om alles uit te typen. Wanneer niemand tijd heeft, moet je zelf weer naar andere oplossingen googelen of – oh, de horror – het zelf doen.
Als je dan uiteindelijk een student vindt, is het maar de vraag of die persoon alle interviewbestanden veilig opslaat. Ook weet je nooit zeker of de transcripties volledig kloppen. Vaak stuur je de teksten weer terug voor correcties, en die extra correctieronde kost je zomaar nog een paar dagen. Voeg daar nog de kans aan toe dat die student midden in het proces uitvalt door een griepje, en je hebt de ideale cocktail voor vertraging.
Al met al kan dit makkelijk drie weken duren, soms zelfs langer. Dat is kostbare tijd die je liever in je eigen onderzoek stopt. En ondertussen tikt de klok door. Strakke deadlines en samenwerkingen met andere onderzoekers wachten niet op vertraagde transcripties. Je kunt je voorstellen hoe veel stress dit oplevert.
Samenwerking met Amberscript
Gelukkig is daar Amberscript: de oplossing waar onderzoekers van de Universiteit Utrecht al enthousiast over waren. Amberscript werkte zogezegd al in de wandelgangen, maar nu is de samenwerking uitgebreid en centraal geregeld. Daar kun jij natuurlijk ook van profiteren.
Met Amberscript hoef je niet langer drie weken te wachten op resultaten. Het innovatieve platform zet jouw audio- of videobestand razendsnel om in tekst. En dat is niet alles: de transcripties zijn ook nog eens 85 tot 90 procent accuraat, zodat je alleen nog de puntjes op de i hoeft te zetten. Voel je de opluchting al?
Bovendien is het platform ISO27001-gecertificeerd, wat betekent dat men heel serieus omgaat met jouw data. Het bewijs: de Universiteit Utrecht heeft er vertrouwen in, dus dat zegt wel wat! Er wordt gezorgd voor veilige opslag en verwerking van je bestanden, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over wie er met jouw kostbare onderzoeksdata aan de haal gaat.