Als startende zzp’ers denken we misschien in het begin: waarom zouden we een aparte zakelijke telefoon nemen? De eerste weken of maanden stroomt de telefoon nog niet over van de oproepen of WhatsAppjes. Toch blijkt het in de praktijk al snel prettig om werk en privé vanaf het begin gescheiden te houden. In dit artikel leggen we uit waarom een zakelijke telefoon een slimme keuze is en hoe je daar als ondernemer voordeel uit haalt.
Werk en privé gescheiden houden
Zodra we serieus voor onszelf aan de slag gaan, wordt al snel duidelijk hoe belangrijk het is om werk en privé goed van elkaar te scheiden. Bij eerdere banen zaten we vaak met onze privé telefoon in meerdere zakelijke groepsapps. Voor elk project een aparte chat, allemaal via één nummer. Dat klinkt onschuldig, maar zelfs op een vrije dag krijg je notificaties over werk. En dan is de ontspanning ver te zoeken.
Vanaf het moment dat we besloten fulltime voor onszelf te werken, was het voor ons duidelijk: we gaan met een aparte zakelijke telefoon werken. Veel ondernemers kiezen bijvoorbeeld voor Samsung zakelijk toestel, vanwege de betrouwbare toestellen, lange accuduur en handige functies voor zakelijk gebruik. Daarmee is werkcontact écht werkcontact en komt privé weer terug op z’n eigen plek.
De voordelen van een zakelijke telefoon
Het is heerlijk om op de bank te zitten met een vriendin of partner, en dan niet ineens een melding te krijgen over een klantvraag. Of erger: een herinnering aan een taak die nog openstaat. Een aparte zakelijke telefoon voorkomt dat we met ons hoofd alweer in de werkmodus schieten terwijl we juist even wilden ontspannen.
Andersom werkt het net zo. Tijdens het werk willen we ons kunnen focussen op klanten en projecten, zonder onderbroken te worden door privéberichten of TikTok-notificaties. Een zakelijke telefoon helpt ons niet alleen om efficiënter te werken, maar ook om overzicht te houden in onze administratie. De kosten van de telefoon en het zakelijk mobiel abonnement zijn namelijk aftrekbaar van de winst, wat fiscaal aantrekkelijk is.
Daarnaast geeft het gescheiden houden van communicatie ook meer privacy. Als er een onbekend nummer binnenkomt op de zakelijke telefoon, weten we dat het om werk gaat. Zo kunnen we ons direct beter voorbereiden op het gesprek. Op die zakelijke telefoon staan ook alleen de apps die we voor werk gebruiken, zoals onze boekhouding, Lightroom, Trello, Google Drive, LinkedIn of ons zakelijke Instagram account.
Zijn er nadelen?
Natuurlijk heeft het ook een keerzijde. Wie twee telefoons gebruikt, moet ze allebei opladen, bij zich houden en beheren. Het is even een extra handeling. Toch vinden we dat dit ruimschoots opweegt tegen de voordelen. En op dagen dat we écht vrij zijn? Dan laten we de zakelijke telefoon gewoon thuis. Stel nu dat je een bedrijf in online marketing hebt, dan is het wel handig om alles op één toestel te hebben. Vaak lopen de zaken dan namelijk door elkaar.
Eén toestel, twee nummers?
Voor wie het praktisch vindt om alles op één toestel te houden, is er ook een tussenoplossing: een telefoon met ruimte voor twee simkaarten. Daarmee kun je twee nummers gebruiken op één toestel. Veel ondernemers installeren dan bijvoorbeeld WhatsApp en WhatsApp Business naast elkaar, zodat communicatie nog steeds gescheiden blijft, zonder twee apparaten te hoeven meenemen.