• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Dit moeten zzp’ers in de zorg doen om volgens de wet- en regelgeving te werken

februari 12

0 Reacties

Dit moeten zzp’ers in de zorg doen om volgens de wet- en regelgeving te werken

Zzp’ers in de zorg zijn veel in het nieuws geweest. Velen hebben maar één opdrachtgever, waardoor schijnzelfstandigheid ontstaat. Zo worden ze het zelfstandig ondernemerschap uitgejaagd door de overheid, die toch al streng is. Want de wet dicteert ook dat ondernemers in de zorg aan allerlei wet- en regelgeving moeten voldoen. Wat moet je allemaal doen om daar ook daadwerkelijk aan te voldoen? We lopen een aantal belangrijke zaken na.

Je registratie als zelfstandig ondernemer in de zorg

Iedereen die zzp’er wil worden, moet zich ten eerste inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer je dat doet, is het zaak om ook meteen de juiste SBI-code kiezen. Dit is een code die slaat op een beschrijving van bedrijfsactiviteiten. Kies er dus een die jouw beoogde werkzaamheden zo goed mogelijk omschrijft, zoals bijvoorbeeld verzorging, begeleiding of verpleging. Als je dit afgehandeld hebt, moet je je mogelijk ook registreren in het register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Dat is het geval voor bijvoorbeeld artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen. Jouw BIG-registratie toont aan dat je bevoegd bent om bij het verlenen van zorg bepaalde handelingen uit te voeren. Wordt de zorg die jij wilt gaan verlenen (ten dele) vergoed door zorgverzekeraars en moet je zelf je facturen aan hen gaan declareren? Dan heb je ook nog een AGB-code nodig. 

De belangrijkste wet- en regelgeving

Helaas houdt het daar bepaald niet mee op. Er zijn verschillende wetten die op jou van toepassing kunnen zijn als zzp’er in de zorg en waar je je dus aan dient te houden. De voornaamste daarvan is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze wet stelt je voor de verplichting om goede zorg te leveren, wat natuurlijk niet zo vreemd is. Maar hij dicteert ook dat je een klachtenregeling moet hebben, een onafhankelijke klachtenfunctionaris nodig hebt en aangesloten moet zijn bij een erkende geschilleninstantie. Gelukkig kun je via een externe aanbieder makkelijk en snel je klachtenregeling organiseren. Verder is er de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Die verplicht je om je te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Bij het verlenen van zorg aan kwetsbare doelgroepen, is mogelijk ook een toelatingsvergunning noodzakelijk. De Wet zorg en dwang (Wzd) en de Wet verplichte ggz (Wvggz) met betrekking tot onvrijwillige zorg en bescherming van cliëntenrechten zijn daarnaast ook nog van belang wanneer je gaat werken met cliënten met een verstandelijke beperking of psychische problemen.

Afbeelding met persoon, hemel, Menselijk gezicht, naald

Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.

Andere belangrijke zaken

Dan nog een aantal andere belangrijke zaken om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om altijd duidelijke contracten op te stellen als je gaat werken voor een zorginstelling, bemiddelingsbureau of een particulier. Zeker als je schijnzelfstandigheid wilt proberen te voorkomen. Gelukkig heeft de Belastingdienst hier modelovereenkomsten voor waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast krijg je omdat je met vertrouwelijke gegevens gaat werken te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat betekent dat je alleen noodzakelijke gegevens in patiëntendossiers mag verwerken en ze veilig dient op te slaan. Verder is het aan te raden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te nemen voor het geval je fouten maakt en met een schadeclaim te maken krijgt, en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor als je iets van een ander beschadigt. Als zzp’er is het ook geen overbodige luxe om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben, zeker als je fysiek belastend werk doet. Houd er rekening mee dat je als zelfstandig ondernemer ook zelf pensioen dient op te bouwen.

Het is dus nogal wat waar je mee te maken krijgt als zzp’er in de zorg. Gelukkig is het ook een mooi vak waarin je veel voor een ander kunt betekenen, en dat maakt het alle moeite en verplichtingen dubbel en dwars waard. Mensen die zich in willen zetten voor het welzijn van anderen zijn onmisbaar, dus laat je niet ontmoedigen door alles waar je aan moet voldoen en rekening mee moet houden.


Tags


You may also like

Wie zijn Skillz-up?
Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}