Nederland kent droge periodes en periodes met heel veel regen. Soms regent het zo veel achter elkaar dat het moeilijk wordt om al dat water af te voeren. Dat betekent dus plassen water in de straten en misschien wel wateroverlast in huizen en bedrijfspanden. Je zult hier dus goed mee om moeten gaan. Waterbeheer is meer dan alleen het bedwingen van wateroverlast; het gaat ook om duurzaam omgaan met water, het optimaliseren van de waterdruk in het pand en het gebruik van de juiste pompsystemen om water effectief af te voeren of omhoog te pompen.
Wateroverlast
Wateroverlast is er in verschillende soorten. Het kan overlast zijn door een verstopte afvoer, maar ook overlast van regenwater. Het verwijst in ieder geval naar situaties waarin overtollig water schade of hinder veroorzaakt, vaak door hevige regenval, slecht functionerende rioleringen of overstromingen. Dit kan weer leiden tot problemen, zoals ondergelopen kelders, verzakte grond en schade aan infrastructuur of eigendommen. Wateroverlast kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, omdat stilstaand water een broedplaats is voor bacteriën. Het kan zelfs ongedierte aantrekken. Naast het feit dat wateroverlast een logistiek probleem is (waar moet je met al dat water naar toe bijvoorbeeld), vormt het ook een financiële uitdaging. Het herstel van eventuele schade is namelijk vaak kostbaar.
Voorkomen van wateroverlast
Is het mogelijk om wateroverlast te voorkomen? Ja, dat is het zeker. Bijvoorbeeld door regelmatig controles uit te voeren en de afvoerpijpen en riolering schoon te houden. En natuurlijk putten geregeld te reinigen. Daarnaast is het goed om een plan te hebben voor het opvangen van regenwater. Zo zou je op het terrein een bassin kunnen laten aanleggen waar regenwater in opgevangen kan worden. Dit water zou je weer kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de toiletten in het bedrijfspand of voor andere doeleinden waarvoor drinkwater niet per se nodig is. Bovendien is het hergebruiken van regenwater zeer duurzaam. Aan de andere kant kun je voor een goede afwatering rondom het bedrijfspand zorgen, waarbij regenwater gemakkelijk in de grond kan wegzakken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende perken met gras, bloemen en bomen. Is het rondom je bedrijf belangrijk dat er een verharde weg ligt, dan kun je kijken naar waterdoorlatende verharding, zodat regenwater toch door kan zakken naar de aarde in plaats van blijven liggen in de plassen.
Water wegpompen
Ieder bedrijfspand kan te maken krijgen met wateroverlast. Het is daarom goed om meteen actie te kunnen ondernemen, mochten kelders of andere ruimtes vollopen, door te investeren in een vuilwater dompelpomp.
Een vuilwater dompelpomp is speciaal ontworpen om water met vuildeeltjes, zoals zand of modder, snel en effectief af te voeren. Dit maakt de pomp ideaal voor situaties zoals:
– het wegpompen van water uit kelders of opslagruimtes na hevige regenval;
– het voorkomen van overstromingen door water tijdig af te voeren;
– het beheren van water in bouwwerkzaamheden of industriële toepassingen.
Door de pomp in te schakelen bij wateroverlast kun je schade zoveel mogelijk minimaliseren en je bedrijfsvoering sneller hervatten. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan de dompelpomp, zodat deze betrouwbaar blijft in noodgevallen. Daarnaast kan het slim zijn om waterafvoer in het pand structureel te optimaliseren, bijvoorbeeld door goede drainage en het tijdig reinigen van goten.
Optimalisatie van waterdruk: efficiënt en duurzaam
Water is belangrijk voor ons. We drinken het zo of gebruiken het voor het zetten van koffie of thee. Daarnaast gebruiken we het om onze handen te wassen, toiletten door te spoelen, schoon te maken en voor verschillende bedrijfsprocessen. Als je duurzaam met water om wil gaan, dan wil je zoveel mogelijk verspilling tegen gaan. Dat betekent dat de waterdruk door het hele bedrijf heen goed moet zijn. Want je staat langer je handen te wassen met een dun straaltje water, dan met een goede straal water. En denk je eens in dat je op de vierde verdieping van het gebouw vier keer zou moeten doortrekken, waar je op de begane grond met een lagere dosering water de wc kan reinigen. Waterdruk is alles en kan je reguleren door middel van een hydrofoorpomp.
Hydrofoorpomp
De hydrofoorpomp is speciaal ontwikkeld om de waterdruk in een heel pand te reguleren. Het creëert namelijk een stabiele waterdruk. Dit is vooral belangrijk in grote panden of locaties met meerdere verdiepingen, waar drukverlies vaak voorkomt. Met een stabiele waterdruk kun je het duurzamer omgaan met water bevorderen. Een goed afgestelde hydrofoorpomp voorkomt verspilling van water en energie. Dat is goed voor het milieu en voor de bedrijfskosten. Daarnaast helpt het de efficiëntie verhogen van bedrijfsprocessen die afhankelijk zijn van water. Deze zullen soepeler verlopen wanneer men op een constante waterdruk kan rekenen.
Ga je een hydrofoorpomp bestellen dan is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het pand en het gemiddelde waterverbruik van het bedrijf. Dit is op te vragen bij het Waterbedrijf. Ook hier is regelmatig onderhoud belangrijk om optimale prestaties te garanderen.
Preventie en optimalisatie
Waterbeheer in een bedrijfspand draait om zowel preventie als optimalisatie. Door gebruik te maken van een vuilwater dompelpomp kun je wateroverlast effectief en snel aanpakken, terwijl een hydrofoorpomp helpt om de waterdruk te optimaliseren voor een duurzame en efficiënte bedrijfsvoering. Investeren in deze oplossingen zorgt voor praktische voordelen en draagt bij aan een toekomstbestendig bedrijf. Bovendien laat je je als bedrijf van je duurzame, groene kant zien. Zo kan waterbeheer een krachtig hulpmiddel zijn om bedrijfsprocessen te beschermen en te verbeteren.