Als zelfstandige in de bouw weet je hoe belangrijk het is om altijd genoeg geld beschikbaar te hebben. Denk aan materialen, gereedschappen en soms zelfs aan loon voor ingehuurde krachten. Maar wat doe je als een klant zijn factuur niet op tijd betaalt? Dan kun je in de problemen komen met je liquiditeit. En dat wil je echt niet. Hoe zorg je ervoor dat je altijd voldoende geld hebt om alles draaiende te houden? Hieronder lees je een aantal praktische tips waarmee je je financiële ruimte kunt vergroten.
Goede liquiditeit is belangrijk
Liquiditeit is simpelweg het geld dat je op je rekening hebt om je kosten te betalen. Het gaat om het geld dat je direct beschikbaar hebt, zonder dat je hoeft te wachten. Het is mooi als je facturen verstuurt, maar als die pas over een paar weken of zelfs maanden betaald worden, heb je daar op dat moment niks aan. En ondertussen lopen de kosten natuurlijk gewoon door.
Hier kan het helpen om je factuur te verkopen, ook wel factoring genoemd. Met factoring krijg je het bedrag van de factuur vaak binnen een dag uitbetaald, zodat jij verder kunt zonder te wachten. Dit werkt heel eenvoudig: je stuurt je factuur naar een factoringbedrijf, en zij betalen het bedrag – vaak binnen 24 uur – aan jou uit. Zij wachten dan op de betaling van de klant, dus jij hoeft dat niet meer te doen. Zo kom je niet in de knel en kun jij je focussen op je werk.
Hoe vergroot je liquiditeit?
Factoring kan een slimme zet zijn, vooral als je regelmatig te maken hebt met klanten die wat langer wachten met betalen. Dankzij factoring heb je een stuk minder last van trage betalingen, omdat je zelf niet op het geld hoeft te wachten. Vooral in de bouw kan dat fijn zijn, want hier gaan grote bedragen om en heb je regelmatig flinke uitgaven. Daarnaast helpt het je om financiële zekerheid te houden, ook als een klant even wat minder snel betaalt.
Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de kosten die aan factoring verbonden zijn. Vaak betaal je een klein percentage van je factuur aan het factoringbedrijf. Dit is meestal een paar procent, maar het verschilt per aanbieder. Als je weet waar je aan toe bent, kun je zelf bepalen of factoring zzp goed bij jouw bedrijf past.
Bouw zelf ook een buffer op
Naast factoring is het belangrijk om zelf een buffer op te bouwen. Een financiële buffer geeft je rust en ruimte om onverwachte kosten op te vangen of even door te kunnen als een betaling langer duurt. Begin met kleine bedragen en zet elke maand een deel van je winst opzij. Dit kan aan het eind van het jaar toch een mooi bedrag opleveren. Zo’n buffer kan echt het verschil maken als het een keer financieel tegenzit. En ja, het vraagt discipline, maar dat is het waard.
Door je liquiditeit te verbeteren met factoring én zelf een buffer op te bouwen, zorg je voor een stevige basis.