Wie als ondernemer op wil vallen in de alsmaar groeiende zakelijke markt weet als geen ander dat er gebruik moet worden gemaakt van SEO. SEO is de basis als het gaat om online zichtbaar te zijn, waardoor het van groot belang is om de nieuwste trends rondom dit begrip goed in de gaten te houden.
De vraag is alleen: wat zijn de actuele trends op het gebied van zoekmachine optimalisatie? In 2025 draait SEO namelijk niet alleen om het verkrijgen van backlinks en het gebruik van keywords, maar ook om een integratie van kunstmatige intelligentie en (nog meer) contentkwaliteit. In dit artikel lees je er meer over.
Google wordt steeds slimmer: zet in op waardevolle content
Een SEO-trend die we het afgelopen jaar ook al zagen, is in 2025 des te belangrijker: zet in op écht waardevolle content. Google wordt namelijk steeds slimmer, mede door de komst van AI en machine learning. Hierdoor weten zoekmachines steeds vaker wat de intentie van de gebruiker is op basis van een bepaalde zoekopdracht. Daarom is het een must om te gaan voor 100% kwalitatieve content in plaats van content waar verplichte keywords in staan – puur om te scoren.
Daarbij moet je weten dat AI ook steeds vaker wordt ingezet om content te maken. Hoewel het geen aanrader is om kunstmatig gemaakte content één op één over te nemen (dat is juist een echte killer voor je vindbaarheid) kan AI wel vaker gebruikt worden voor de basis van bepaalde content. Google blijft hierbij waarde hechten aan menselijke creativiteit; AI is voor nu nog niet slim genoeg om unieke, menselijke teksten te maken die gegarandeerd kunnen scoren.
Voice search wordt ook steeds belangrijker in SEO
Daarnaast is het goed om te weten dat voice search dit jaar nog belangrijker aan het worden is. Ook dit heeft te maken met de opkomst van AI-gestuurde assistenten waarmee je spraakgestuurde zoekopdrachten kunt doen. Hierdoor verandert de manier waarop mensen zoeken. In plaats van dat ze een paar losse woorden in Google typen, kiezen ze er vaak voor om volledige zinnen uit te spreken. Dit betekent dat de content op websites hierop moet worden geoptimaliseerd, omdat bepaalde keywords anders moeten worden gevormd.
Je ziet bijvoorbeeld dat long-tail zoekwoorden bij voice search een veel grotere rol spelen dan bij een zoekopdracht die wordt getypt. Tegelijkertijd moet de content wel op zo’n manier worden gestructureerd dat de tekst begrijpelijk blijft. Voor lokale ondernemers is dit overigens een heel interessante trend, omdat je hier kunt inspelen op bepaalde specifieke zoekopdrachten via voice search. Denk aan “welke kapper is bij mij in de buurt?” of “ waar is de dichtstbijzijnde slager?”. Door hier op in te zetten, kun je je zichtbaarheid aanzienlijk verhogen.
Waarom linkbuilding ook in 2025 niet mag ontbreken
Denk je aan SEO, dan denk je waarschijnlijk ook aan linkbuilding. Jarenlang is linkbuilding een handige manier geweest om hoger in de zoekresultaten van Google te komen. Ook in 2025 staat het begrip centraal in de zoekmachineoptimalisatie, omdat je hiermee een sterk linkprofiel krijgt en zo ook een hogere ranking in Google. Jarenlang was het juist een aanrader om zo veel mogelijk links te verzamelen, maar in 2025 is dat niet meer het belangrijkste van linkbuilding. Nu komt kwaliteit namelijk boven kwantiteit!
Dit betekent dat je vooral écht relevante links moet verkrijgen, het liefst van een kwalitatieve website met een hoge ranking. Het algoritme van Google wordt namelijk steeds slimmer in het herkennen van natuurlijke en onnatuurlijke links. Staat een artikel bijvoorbeeld vol met links die irrelevant zijn voor je website, dan kan je zelfs bestraft worden met een lagere ranking! Om ervoor te zorgen dat het qua linkbuilding helemaal goed gaat, is linkbuilding uitbesteden een goed idee. Op die manier gaan professionals aan de slag met je vindbaarheid.
Gebruikersdata op websites wordt belangrijker
Tot slot nog een SEO-trend waar je ook zeker mee aan de slag moet gaan: het verbeteren van je website op basis van gebruikersdata. Google begrijpt ook hier namelijk steeds beter of een website een gebruiker wel of niet helpt. Dit doet de zoekmachine aan de hand van kunstmatige intelligentie én gebruikerssignalen waardoor Google ook weer slimmer aanbevelingen kan doen op basis van een zoekopdracht.
Zo laat de zoekmachine vaker specifieke categoriepagina’s zien, bijvoorbeeld van webwinkels, wanneer een persoon op zoek is naar een product maar nog niet zeker weet welk product het moet gaan worden. Zet daarom volledig in op het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van je website en denk aan het optimaliseren van de website voor smartphone-gebruikers, het verbeteren van de laadtijd en het aanbieden van kwalitatieve content. Zo zie je maar weer dat het SEO-landschap van 2025 voor een groot deel gedreven wordt door AI. We zijn benieuwd wat AI ons nog meer gaat brengen op dit gebied.