• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ZZP
  • /
  • Hoeveel procent belasting betaalt een zzp’er?

maart 13

0 Reacties

Hoeveel procent belasting betaalt een zzp’er?

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) heb je waarschijnlijk veel vragen over belastingen. Een van de meest gestelde vragen is: Hoeveel procent belasting betaalt een zzp’er?

In dit artikel gaan we dieper in op de belastingen waarmee zzp’ers te maken krijgen, inclusief omzetbelasting, inkomstenbelasting en bieden we een voorbeeld om het allemaal wat duidelijker te maken.

Hoeveel procent belasting betaalt een zzp’er?

Als zzp’er betaal je in Nederland inkomstenbelasting en omzetbelasting (btw), en mogelijk ook andere belastingen zoals vennootschapsbelasting als je een bv hebt. Laten we elk type belasting nader bekijken.

Omzetbelasting

Omzetbelasting, ook bekend als btw (belasting over de toegevoegde waarde), is een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten. Als zzp’er ben je vaak verplicht om btw in rekening te brengen aan je klanten.

Het standaard btw-tarief in Nederland is 21%, maar er zijn ook goederen en diensten die onder het verlaagde tarief van 9% vallen, zoals bepaalde voedingsmiddelen, boeken en medicijnen.

Inkomstenbelasting

Naast omzetbelasting moeten zzp’ers ook inkomstenbelasting betalen over hun winst. De hoogte van de inkomstenbelasting hangt af van verschillende factoren, waaronder je belastbaar inkomen en eventuele aftrekposten waar je recht op hebt. Zzp’ers kunnen gebruikmaken van verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling, om hun belastbare inkomen te verlagen en zo minder inkomstenbelasting te betalen.

Een voorbeeld

Laten we een voorbeeld bekijken om te zien hoeveel belasting een zzp’er zou kunnen betalen. Stel dat je als zzp’er een jaaromzet hebt van €50.000 en €10.000 aan zakelijke kosten hebt gemaakt. Je belastbare winst zou dan €40.000 bedragen.

Als we ervan uitgaan dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek van €7.030 en de startersaftrek van €2.123, blijft er een belastbaar inkomen over van €30.847. Over dit bedrag betaal je vervolgens inkomstenbelasting.

De inkomstenbelastingtarieven voor het jaar 2024 zijn als volgt:

  • Tot €68.507: 37,05%
  • Over het meerdere: 49,5%

In ons voorbeeld valt het belastbaar inkomen van €30.847 binnen de eerste schijf. Dus de inkomstenbelasting die je zou moeten betalen, is 37,05% van €30.847, wat neerkomt op €11.412,29.

Naast inkomstenbelasting moet je ook rekening houden met de premies voor de volksverzekeringen, zoals de AOW en de ANW. Deze premies bedragen in totaal 27,65% over het belastbaar inkomen tot een bepaalde grens. Voor het jaar 2024 is deze grens €35.652. Voor het deel van het inkomen dat daarboven valt, geldt een lager premiepercentage van 18,6%.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt de belasting voor zzp’ers berekend?

Als zzp’er betaal je zowel omzetbelasting als inkomstenbelasting. De omzetbelasting is afhankelijk van het btw-tarief dat van toepassing is op je producten of diensten. De inkomstenbelasting wordt berekend over je belastbare winst na aftrek van eventuele aftrekposten.

Welke aftrekposten kunnen zzp’ers gebruiken om hun belastingen te verlagen?

Zzp’ers kunnen gebruikmaken van verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling, om hun belastbare inkomen te verlagen en zo minder inkomstenbelasting te betalen.

Hoeveel omzetbelasting moet een zzp’er in rekening brengen aan klanten?

Het standaard btw-tarief in Nederland is 21%, maar er zijn ook goederen en diensten die onder het verlaagde tarief van 9% vallen. Zzp’ers moeten controleren welk tarief van toepassing is op hun producten of diensten en dienovereenkomstig btw in rekening brengen.


Tags


You may also like

Waar staat zzp voor?
Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}